Over

De Stichting Kennemer Schaapskudde

 

De Kennemer Schaapskudde begraast een groot deel van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. De stichting zet de schaapskudde onder andere in om de Amerikaanse vogelkers te bestrijden. Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina) hoort van nature niet thuis in de duinen. Omdat de Amerikaanse vogelkers weinig natuurlijke rem heeft groeit hij ongehinderd door en verstoort het ecosysteem van de duinen. De Kennemer Schaapskudde wordt ingezet om de Amerikaanse vogelkers een halt toe te roepen. Onze schapen grazen in tijdelijke afgezette delen van het gebied waar de Amerikaanse vogelkers groeit zodat deze zich niet verder kan ontwikkelen. Een paar dagen per week loopt de kudde met de herder buiten het raster.

IMG-20160518-WA0000

De Kennemer Schaapskudde bestaat uit verschillende schapenrassen. Veluws- en Drents heideschaap en de Schoonebeeker. Dit zijn oud Hollandse heiderassen die goed kunnen leven van de duinvegetatie. De kudde bestaat uit ongeveer 300 schapen. De lammeren die geboren worden zijn van het zuivere Schoonebeeker ras. Naast de begrazing in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland begraast de Kennemer Schaapskudde ook de bosparken in de gemeente Bloemendaal, het Groenedaalse bos (Heemstede) en bij mensen in de tuin. Ook kunt u dus de Kennemer Schaapskudde huren, voor meer informatie klik hier.

Ongeveer 20 vrijwilligers helpen de schaapskudde met taken als het verplaatsen van de netten waar de schapen in staan en het controleren van deze netten. Ook zijn er een aantal vrijwillige herders, die er voor zorgen dat de kudde meerdere malen per week in het duin kan grazen.

 

schapen kennemerduinen, schapen kennemerland, schaapskudde, schaapskudde nationaalpark zuid-kennemerland, schapen overveen, schapen duinen, schapen wet, schapen prunus, amerikaanse vogelkers,